Właściwa dieta dla zdrowych płuc i łatwiejszego oddychania

dieta

Nie jest tajemnicą, że zbilansowana dieta utrzymuje ciało i umysł silne i zdrowe. Spożywanie odpowiednich pokarmów i składników odżywczych dodaje nam energii do pozostania aktywnym przez cały dzień, wspiera nasz układ odpornościowy i poprawia nasze zdrowie – w tym zdrowie naszych płuc!

Odpowiednie składniki odżywcze w diecie mogą pomóc astmatykom łatwiej oddychać, a w niektórych przypadkach złagodzić objawy. Chociaż nie ma konkretnych zaleceń dietetycznych dotyczących astmy, istnieją pewne pokarmy i składniki odżywcze, które mogą wspierać funkcjonowanie płuc i łagodzić objawy astmy.

Związek między dietą a oddychaniem


Metabolizm to proces przekształcania żywności w energię w organizmie. Tlen jest ważny w tym procesie, aby wspierać konwersję składników odżywczych w żywności. Kiedy cukier, błonnik, tłuszcze i białka są rozkładane, produktem końcowym jest energia. Dwutlenek węgla jest wytwarzany jako produkt odpadowy i jest wydychany.

Różne rodzaje składników odżywczych wymagają różnych ilości tlenu i wytwarzają różne ilości dwutlenku węgla. Węglowodany zużywają więcej tlenu i wytwarzają więcej dwutlenku węgla, podczas gdy tłuszcze wytwarzają mniej dwutlenku węgla w stosunku do zużywanego tlenu. Niektóre osoby z POChP uważają, że dieta z mniejszą ilością węglowodanów i większą ilością zdrowych tłuszczów ułatwia im oddychanie.

Pomocne składniki odżywcze
Witamina D odgrywa ważną rolę we wzmacnianiu układu odpornościowego i pomaga zmniejszyć stan zapalny dróg oddechowych. Niski poziom witaminy D został powiązany ze zwiększonym ryzykiem ataków astmy u dzieci i dorosłych. Badania pokazują również, że dorośli z astmą mogą odnieść korzyści z suplementacji witaminy D, na przykład poprzez działanie ochronne przed ostrymi infekcjami dróg oddechowych i niższy wskaźnik nawrotów wymagających leczenia ogólnoustrojowymi kortykosteroidami.

Źródła witaminy D w żywności obejmują: mleko wzbogacone, łososia, sok pomarańczowy i jaja.

Witamina E zawiera związek chemiczny zwany tokoferolem, który może zmniejszać ryzyko wystąpienia niektórych objawów astmy, takich jak kaszel lub świszczący oddech.

Źródłami witaminy E są: Migdały, nasiona, boćwina, gorczyca, jarmuż, brokuły i orzechy laskowe.

Czego należy unikać


Podczas gdy niektóre świeże owoce, takie jak jabłka lub banany, mogą być pomocne w diecie, siarczyny znajdują się w wielu suszonych owocach i mogą powodować niepożądane reakcje u niektórych osób, a nawet nasilać objawy astmy.

Siarczyny znajdują się również w niektórych marynowanych produktach spożywczych, krewetkach, wiśniach maraschino, butelkowanych sokach z cytryny lub limonki i alkoholu.

Pokarmy powodujące wzdęcia

Unikaj takich pokarmów, ponieważ często utrudniają one oddychanie. Może to prowadzić do uczucia ucisku w klatce piersiowej i wywoływać ataki astmy.

Pokarmy, których należy unikać to fasola, napoje gazowane, cebula, czosnek i smażone potrawy.

Salicylany


Są to naturalnie występujące związki chemiczne. Chociaż rzadko, niektóre osoby z astmą mogą być wrażliwe na salicylany znajdujące się w herbacie, kawie, niektórych ziołach lub przyprawach, a nawet aspirynie.

Osoby z powszechnymi alergiami lub nadwrażliwościami pokarmowymi, takimi jak produkty mleczne, sztuczne składniki, orzechy, pszenica lub skorupiaki, mogą być również narażone na ryzyko rozwoju astmy.

Należy pamiętać, że ograniczenia i alergie pokarmowe różnią się w zależności od osoby! Żadna pojedyncza żywność ani witamina nie zapewnia wszystkich potrzebnych składników odżywczych. Tylko zróżnicowana dieta z dużą ilością witamin i składników odżywczych zapewni zdrowie naszego umysłu i ciała.

Specjalne diety dla astmatyków?


Tak zwana dieta ketogeniczna jest przykładem specjalnej diety, która została omówiona, ponieważ obiecała ulgę w astmie zgodnie z badaniem na modelu zwierzęcym na Uniwersytecie w Bonn. Obiecujące wyniki zostały opublikowane w kilku czasopismach naukowych.

Jednak w dłuższej perspektywie dieta ketogeniczna jest ryzykowna i powinna być stosowana wyłącznie po konsultacji z lekarzem, podkreślają naukowcy. Nadal chcą dowiedzieć się, które składniki tej diety są odpowiedzialne za ten efekt. Być może otworzyłoby to drogę do opracowania nowych leków.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Scroll to Top