Przepis na pancakes na maślance z karmelizowanymi jagodami

Puszyste pancakes to dla wielu osób kulinarna rozkosz na dobry początek dnia. Te małe placuszki, zwane również naleśnikami, są proste w przygotowaniu, ponieważ składniki są powszechnie dostępne. Pancakes, smażone na złoty kolor, osiągają lekką i delikatną konsystencję oraz kuszący wygląd. Dodatek wody gazowanej w cieście sprawia, że są jeszcze bardziej puszyste.

Składniki na pancakes na maślance (dla czterech osób):

  • 3 jajka
  • 120 g cukru
  • 150 ml maślanki
  • 100 ml naturalnej wody mineralnej gazowanej
  • 200 g mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Szczypta soli
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • Skórka z 1/2 niewoskowanej cytryny

Składniki na karmelizowane jagody:

  • 120 g jagód (mrożonych)
  • 25 g masła
  • Skórka i sok z 1/2 niewoskowanej pomarańczy
  • Miąższ z 1/4 laski wanilii
  • Szczypta soli

Przygotowanie pancakes na maślance

Na początku oddziel białka od żółtek. Ubij białka na sztywną pianę z 40 g cukru. W drugiej misce wymieszaj żółtka z pozostałym cukrem, maślanką, wodą mineralną, mąką, proszkiem do pieczenia, solą i skórką cytryny. Całość dokładnie wymieszaj trzepaczką, aż powstanie gładkie ciasto. Następnie delikatnie wmieszaj pianę z białek.

Na rozgrzanej patelni z olejem smaż pancakes z obu stron na złoty kolor.

Przygotowanie karmelizowanych jagód

W osobnym garnku rozpuść pozostały cukier, aż się skarmelizuje, po czym dodaj masło. Następnie wrzuć mrożone jagody, skórkę i sok z pomarańczy, miąższ wanilii oraz szczyptę soli. Gotuj całość na średnim ogniu, aż masa lekko zgęstnieje.

Smacznego!

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Scroll to Top