Twierdzenie, że drewno nie nadaje się na podłogę w kuchni, stało się już regułą. Ale dlaczego nie? Kuchnie naszych prababek miały zwykle drewniane podłogi, które często są nadal funkcjonalne i piękne. Nawet bez specjalnych lakierów dostępnych dzisiaj. Czy nie chodzi więc bardziej o wybór drewnianej podłogi?
Drewno jest piękne, dlatego warto zafundować je sobie na podłodze w kuchni. Jeśli chodzi o wymagania konserwacyjne lub ryzyko uszkodzenia, nie ma potrzeby się martwić. W przeciwieństwie do różnych podłóg laminowanych, które mają chłonną podstawę, więc jedna rozlana szklanka wody może spowodować pęcznienie połączeń, klasyczna podłoga z litego drewna pozostaje nienaruszona. Może nawet wytrzymać awarię zamrażarki lub lodówki, jeśli część wody dostanie się na podłogę podczas rozmrażania. Klasyczne lite drewno ma też jedną zaletę – łatwo je odnowić.
Dlaczego drewno do kuchni?
Drewniane podłogi w kuchni mogą być piękne. Drewno dobrze komponuje się z różnymi stylami wnętrz. Pasuje zarówno do nowoczesnych, jak i minimalistycznych szafek kuchennych, zarówno w stylu prowansalskim, eklektycznym, jak i industrialnym. Wygląda również świetnie z popularnymi białymi dekorami i dobrze komponuje się z nowoczesnymi szarymi i czarnymi szafkami kuchennymi. Podłoga z litego drewna nadaje się do domu jednorodzinnego lub domku letniskowego, a także doskonale przekształca zwykłą prefabrykowaną kuchnię. Nigdzie nie będzie wyglądać nie na miejscu lub niemodnie.
Drewniana podłoga jest estetyczna, łatwa w utrzymaniu, trwała i łatwa w renowacji. Można pozostawić naturalny odcień drewna, zabejcować ją w ciekawych naturalnych odcieniach lub pokryć kolorowymi woskami do podłóg, pozostawiając widoczną naturalną strukturę drewna.
Drewniana podłoga ma również tę zaletę, że jest cieplejsza niż płytki. Jest przyjemniejsza w dotyku i może nawet zapobiegać pękaniu naczyń kuchennych w przypadku ich upuszczenia. Jeśli szklanka spadnie na drewnianą podłogę, często pozostaje cała. Jeśli jednak uderzy o płytki, zawsze pęknie.
Najlepsza drewniana podłoga do kuchni
W starych wiejskich domach często można znaleźć podłogi wykonane z klasycznych desek, zwykle świerkowych, rzadziej z twardego drewna, takiego jak dąb lub buk. Nowoczesne podłogi lite są jednak zawsze wykonane z desek na pióro i wpust. Powstałe w ten sposób połączenie utrzymuje deski razem bez żadnych szczelin. Podłoga ułożona w ten sposób jest łatwiejsza do utrzymania w czystości, a brud nie gromadzi się w szczelinach. Deski na pióro i wpust są łatwe w układaniu. Zwykle do ich ułożenia nie jest potrzebny zespół rzemieślników. Podłogę układa się szybko i łatwo. Krawędzie są następnie wykańczane drewnianymi listwami.
Drewno jest wystarczająco trwałe na podłogi kuchenne
Najczęściej dostępne są deski świerkowe. Można również spotkać te wykonane z sosny lub modrzewia. Jeśli zależy nam na bardziej trwałej podłodze, która będzie przede wszystkim twardsza i bardziej odporna na wilgoć, istnieje również tańsza alternatywa niż niedostępne drewno liściaste lub drogie drewno egzotyczne. Idealny będzie świerk nordycki lub modrzew syberyjski.
Dlaczego drewno nordyckie jest lepsze? Drewno to rośnie w ekstremalnych warunkach klimatycznych. Dlatego też rośnie bardzo wolno i jest twardsze i trwalsze. Jest jednak nadal znacznie tańsze niż drewno egzotyczne, a jego zakup pozostawia znacznie mniejszy ślad ekologiczny.
Sosna nordycka nadaje się również na drewniane podłogi. Asortyment obejmuje również inne gatunki drewna na okładziny i tarasy. Firma realizuje dostawy własnymi pojazdami po stałych i jednocześnie bardzo korzystnych cenach. Zachowanie wobec klientów jest wzorowe, kierowca wyjaśnia bezpośrednio z klientem, czy jest zadowolony z dostawy. Wszystkie materiały można łatwo zamówić za pośrednictwem sklepu internetowego, a sprzedawcy chętnie doradzą w wyborze. Obecnie świerk skandynawski i modrzew syberyjski są dobrą i niedrogą alternatywą dla drogiego drewna egzotycznego.